Evigt ejes kun det tabte

Evigt ejes kun det tabte

Vi er ikke nået mere end 100 meter fra bilerne, da det går op fra mig, at vi ikke har et net med. Det blev hurtigt afgjort, at vi bare ville kane de ørreder vi eventuelt fangede op på stranden. Da langt de fleste af weekendens fisk havde været små, virkede det som en ganske god ide. Ligeledes var mine forventninger til storørred meget små, idet vandet på pladsen var spejlblankt og spritklart, hvilket er langt fra mine fortrukne forhold, når storfisken skal jages.

Som Henrik Ibsen skrev i sit skuespil brand fra 1866 ” Evigt ejes kun det tabte”.

 

Vil du gerne have mere ud af dit kystfiskeri?

Vil du gerne have mere ud af dit kystfiskeri?

Og samtidig tilbringe en weekend i selskab med Fisk & Fri samt nogle af Danmarks bedste kystfiskere? Så er vores kystkursus lige det der skal til.

Kurset bliver i år holdt på Møn i weekenden d. 13. – 15. oktober og det er nu blevet tid til, at løfte sløret for årets guider. Fælles for alle guiderne er, at de hver især har mange års erfaring med det Mønske kystfiskeri.

Tue og Lars guider hvert deres hold af spinnefiskere. Der vil på disse hold være rig lejlighed til at få forklaret og vist hvordan release taklet samt vinkelrigget virker.

De kursister som gerne vil lære mere om fiskeri med bombarda og flue får Henrik som guide. Det er ikke en overdrivelse, at kalde Henrik for en af Danmarks bedste bombardafiskere, og selv i en strid modvind får han det til at se legende let ud.

Sidst men ikke mindst har vi Allan som bliver guide for kursets fluefiskere. Udover at være en fantastisk dygtig fluefisker, er Allan samtidig en rigtig dygtig formidler, når fluefiskeriets finurligheder skal omsættes til forstålig viden.

Tag på kystkursus med Fisk & Fri

Tag på kystkursus med Fisk & Fri

Traditionen tro afholder Fisk & Fri kystkursus på Møn, der er kendt for sine store havørred – og du er som altid inviteret til at deltage. Kurset afholdes i år den 13-15 oktober med base hos ”Marina Park” midt i den superhyggelige lille Klintholm Havn.

FISK & FRIS KYSTKURSUS afholdes i år for femte gang. Kurset har her i 2017 fået en komplet makeover hvilket betyder, at kursusdelen får større fokus i forhold til tidligere. Der vil udover foredrag om havørredfiskeri fredag aften være forskellige teoretiske og praktiske undervisningsforløb lørdag formiddag og aften.

Det betyder, at man allerede ved tilmelding skal tage stilling til, hvilke undervisningsforløb man vil deltage i.

Lørdag formiddag undervises der i følgende:

  • Fluefiskeri og fluekast
  • Sådan binder du småkrogstakler (release-takler, L-rigs og vinkelrigs)
  • Bombardafiskeri

Det er gennem Fisk & Fri muligt at købe en startpakke til småkrogstakelkurset.

Efter endt undervisning lørdag skal der fiskes, og teori skal omsættes til praksis. Dagen afsluttes med en god middag efterfulgt af en gennemgang af, hvordan man kan bruge internettet til at optimere sit kystfiskeri.

Søndag tager vi igen på kysten. Afhængig af deltagernes individuelle interesser, vil der undervejs være mulighed for at blive coachet i alt fra kasteteknik med spin og flue – til fluebinding eller rigning af gennemløbere.

”MARINA PARK”, der danner rammen om kurset, er et helt ny istandsat og lækkert sted i midten af den hyggelige Klintholm Havn – direkte ud til vandet. En stor fordel ved dette sted er, at det ligger centralt uanset hvordan vinden blæser, og det betyder at vi kommer hurtigt ud til pladserne når der skal fiskes. Der overnattes i små ”cabins” og du kan se flere billeder af stedet og rummene på Marina Park´s facebook side.

Prisen for kurset er 2750,00 kroner, som inkluderer kursus, overnatning, fuld forplejning samt en goodiebag. Hos ”Familien Andersen” er det muligt at købe øl, vand, vin og sprittus til gældende, men absolut rimelige priser. Der overnattes to mand i hvert dobbeltrum.

Der er indkvartering fredag mellem 16:00 og 17:00 efterfulgt af aftensmad. Turen afsluttes søndag eftermiddag ved vandet. Der vil 14 dage før kystkurset blive udsendt et komplet program for weekenden.

Udover godt humør og lysten til at fiske skal du medbringe varmt tøj, fiskegrej og waders, resten sørger vi for. Spørgsmål om turen samt skal rettes til turleder Tue Blaxekjær på tb@fiskogfri.dk eller på telefon 20 48 50 45. Du kan tilmelde dig turen her.

Workshops på Fisk & Fris kystkursus efterår 2017

Workshop – Småkrogstakler

På denne workshop kan du lære at binde releasetakler til gennemløbere, L-rigs til rørfluer samt vinkelrigget til gennemløbere. Fælles for alle småkrogstaklerne er at de kroger markant bedre end, traditionelle takler med store enkelt eller trekroge. Dette bliver uddybet og forklaret under workshoppen. På http://www.fiskogfri.dk/?s=release+takel kan i se en video, hvor Jens Bursell viser hvordan release taklet bindes.

Vi vil anbefale, at I køber Fisk & Fris startpakke til småkrogstaklerne, da den indeholder alt hvad der skal bruges for at binde taklerne.

Workshoppen består at en teoretisk gennemgang, af hvorfor taklerne virker så godt som de gør, samt en gennemgang af ”faldgrupper” som skal undgås når taklerne bindes.

Efter teoridelen skal taklerne bindes. Det er en rigtig god ide allerede hjemmefra at have øvet sig på følgende knuder:

  • Ophængerknude
  • Rapalaløkke
  • Stopknude

Når taklerne er blevet bundet, er det tid til at prøve dem af på kystens havørreder. Workshoppen har en varighed af ca. to timer.

Workshop – Bombarda

Hvis du vil lære at fiske med bombarda og flue uden at få kludder er dette workshoppen for dig. På workshoppen bliver de forskellige typer af bombardaer gennemgået med henblik på hvilke der egner sig bedst til forskellige former for fiskeri. Der vil ligeledes være fokus på forskellige typer af forfang samt forfangslængde til fiskeri med bombarda og flue.

Den sidste del af bombarda workshoppen består af en praktisk del hvor der er fokus på kasteteknik med bombarda.

I kan på www.ifish.dk læse to artikler om bombardafiskeri.

Efter endt workshop som har en varighed af ca. to timer er det tid til, at ”bombardaerne” skal ramme vandet.

Workshop – Flue

Hvis du gerne vil i gang med kystfluefiskeriet og udtryk som AFTM, WF, DT, skydehoved, tippet osv. virker forvirrende eller uoverskuelige er Fisk & Fris flue workshop lige noget for dig. På denne workshop bliver fluegrejet til kysten gennemgået fra A – Z, så det er forståligt for alle. Udover en komplet gennemgang af fluegrej til kystfiskeri efter havørred, består workshoppen også af en praktisk del, hvor fluekastet gennemgås. Der vil bl.a. være fokus på enkelt og dobbelttræk.

Workshoppen har en varighed af ca. to timer.

En blodig omgang

En blodig omgang

Da jeg ankom til dagens første spot så forholdene perfekte ud. Vandet var klart og bølgerne brækkede ind over rev og revler. Overgangen mellem sand og områder med beplantning viste sig tydeligt i det spritklare vand. Mens jeg gik langs stranden mod dagens første spot, gik tankerne på, hvor længe siden det egentligt var siden jeg sidst havde været på kysten under så gode forhold. Fiskefeberen havde virkelig meldt sig, og jeg småløb nærmest de sidste 250 meter til spottet.

Da jeg stod på revlen mellem revet og et dybt badekar, kunne jeg se, at vandet var fyldt med drivende klaser af lysegrønne alger. Første kast blev lagt i det dybe badekar, og der skulle ikke mange omdrejninger til på hjulet, før der var fast snask. Sådan blev det ved de næste 20 minutter. I ni ud af ti kast blev line og gennemløber sovset ind i det grønne snask. Der var ikke andet for end et pladsskifte.
På vej mod bilen ærgrede jeg mig over ikke at have vadet ud tidligere, i stedet for at have gået til pladsens fjerneste spot. Jeg havde spildt lidt over en time af dagens maksimalt tre timers fiskeri.

Da jeg ankom til næste plads havde jeg lidt over en times fisketid tilbage. Her var vandet spritklart og uden alger. Strømmen rev godt i benene når de store bølger brød ind over revet. Jeg førsøgte på bedste vis at affiske revkanten, men den kraftige vind og de store bølger besværliggjorde det. Da min Snurrebasse er næsten helt inde kommer der en kæmpefisk væltende ind over revet hvor jeg står. Fisken stopper helt inde under stangspidsen og vender hidsigt rundt et par gange inden den svømmer væk. Jeg vil skyde fisken til at være mellem 70 og 80 cm. Om det var en stålbank overspringer eller en nedgænger skal jeg lade være usagt.

Der går kun et par minutter efter jeg har haft den store følger før en god fisk klapper kæberne sammen om Snurrebassen. Fisken som huggede helt ude i kasten, kvittere med et par fine spring og et godt langt udløb. De første 30 sekunder er der fuld smæk på fisken der kæmper en brav kamp. Selvom fisken har en god størrelse bliver fighten hurtigt kedelig, idet havørreden stort set selv svømmer med ind. Da fisken kommer ind over revet driver den på siden, og den bliver nettet i første forsøg. Da fisken ligger i nettet bliver vandet rundt om farvet rødt. Det er tydeligt at den bløder kraftigt fra gællerne i den ene side. Fisken som er en ”Københavner blank” hanfisk ville jeg under normale omstændigheder have genudsat, men der er ikke noget, at gøre idet den reelt set er død grundet et stort blodtab. Blodtabet forklarer også hvorfor fisken så pludseligt holdt op med at kæmpe under fighten.

Fisken blev efterfølgende målt til 67 cm og vejet til 3,15 kilo. Det giver den en konditionsfaktor på 1,05. Udover ovenstående gav turen to mindre havørreder på 46 og 47 cm. Alle fiskene blev fanget på Snurrebassen no. 3 i blå/krystalina.

Put i Påsken

Put i Påsken

På vej sydover mod påskens Fishing Zealand arrangement i Iglekær put & take væltede regnen ned, og vinden ruskede godt i bilen. Vejrmæssigt kunne det næsten ikke blive værre, så tankerne gik på hvordan dagens børnearrangement vejret taget i betragtning bedst muligt kunne afvikles. Styrtregn og hård vind er ikke optimalt, når man har et hold børn, hvoraf nogle med garanti aldrig har haft en fiskestang i hånden før. Jeg kunne kun håbe på at vejret ville blive bedre, og børn samt forældre var klædt på til en kølig og blæsende dag i regnvejr.

Mens grejet blev paket ud og klargjort, stilnede regnen stille og roligt af for til sidst helt at stoppe. Det var lige hvad jeg havde håbet på ville ske. Mine medguider for dagen var Simon Nielsen som samtidig er indehaver af søen samt Stefan Møller Jensen.

Simon fortalte at de fisk som skulle have været udsat i søen dagen inden arrangementet ikke var kommet som planlagt. Lastbilen med fisk var kørt fast i en put & take sø et sted på Sjælland. Fiskene var dog på vej, og de ville ankomme omtrent samtidig med børn og forældre. Selvom den planlagte udsætning var forsinket, kunne jeg ved selvsyn konstatere, at søen var fyldt med fisk. Der svømmede flere mindre grupper af regnbueørreder rundt spredt over det meste af søen, og i søens ene ende stod der en stor stime på ca. 50 fisk. At Simon havde planlagt en udsætning af fisk op til et arrangement, hvor han ovenikøbet gratis stiller sø og fisk til rådighed skal han have stor tak for.

Bilen med fisk ankom til søen samtidig med de første børn. Både børn og forældre var meget optaget af, at se hvordan det foregik da søen blev 150 kilo regnbueørreder rigere.

Efter en kort introduktion blev børn og forældre sluppet løs rundt om søen og fiskeriet var i gang. Dagens første fisk blev fanget af familien Zhuo. Da hverken mor, far eller børn havde fisket tidligere, brugte Stefan lidt tid på, at lære dem, at kaste med en fiskestang. Det sker ikke ofte, at man fanger sin første fisk efter kun at have haft en fiskestang i hånden i 20 minutter.

I løbet af den næste time blev der kun landet en enkelt ørred som snuppede en klump Power Bait fisket på overfladen efter en bombarda. Fisken leverede en forrygende fight, og der skulle ikke meget til for, at presse et stort smil ud af Sebastian da der skulle tages billeder af ham og fisken.

Selvom de vilde fangster udeblev hyggede børnene sig og der blev snakket fiskeri, lavet Power Bait pølser og kastet til den store guldmedalje. Med godt en time igen af arrangementet blev koden til fiskeriet knækket.

Dagens medicin var sort Power Bait fisket langsomt efter en bombarda. I løbet af den næste halve time kom der fem fisk på land, heraf dagens største på knap 2,5 kilo. Den blev fanget af Seest som på fornemste vis fightede og udtrættede fisken således farmand ingen problemer havde da den skulle nettes.

Noah stod for flest fisk, idet det lykkedes ham at fange to regnbueørreder. Dagens gladeste fisker må uden tvivl være Malte. Hvad ørreden han fangede manglede i størrelse leverede den til gengæld i fightervilje, så det var med ømme arme, at Malte fik den på land.

Som afslutning på arrangementet havde Simon købt tre påskeæg som tilfaldt fangerne af de tre største fisk. Det var således tre stolte drenge som stillede op til en mindre fotosession, mon ikke vi ser dem igen i påsken 2018.

En hurtig testtur

En hurtig testtur

Langt om længe fik jeg tid til at bruge et par timer på kysen.  Det der skulle have været en halvdagstur blev grundet dagens andre gøremål reduceret til et par timer, men hvad gør det når turen ender med en stålblank havørred på den rigtige side af de tre kilo. Jeg havde ikke fisket i mere end 5 minutter da dagens første fisk lod sig overliste af min 16 grams Bornholmerpil i blå/crystalina.  Det var dejligt at mærke fisk på spottet, om end den kun var lige over mål. Er der en, er der som oftest flere. Nu når der var fisk i baljen, var det tid til at teste et par nye gennemløbere.  Imens jeg stod på land for, at rigge en af de nye gennemløbere ankom Henrik Reiter til pladsen. Vi affiskede strækket men mærkede intet. På vej tilbage talte vi om lige at prøve et spot ikke langt derfra. Mens vi stod og snakkede skiftede jeg tilbage til min blå Bornholmerpil for lige at give den endnu en chance på de sidste 100 meter af strækket.

Efter fire kast kommer hugget. Første gang fisken huggede, blev den ikke kroget. Jeg tager et par hurtige omgange på hjulet, og så er der fast fisk. Fisken kvitterer med at springe helt fri af vandet for derefter, at rulle rundt et godt stykke ude. Selvom Henrik står lige ved siden af mig, råber jeg, at det er en god fisk. Efter at have haft fisken på i et par minutter hvor den har taget flere lange og hidsige udløb er både Henrik og jeg enige om, at det nok er en 5 plusser. Da fisken langt om længe endelig kommer ind på tæt hold kan vi med det samme se, at den langt fra er så stor som vi havde skudt den til.  Første gang Henrik får chancen nettet han den sikkert og en mindre jubel bryder løs.

Da fisken ligger i nettet er det tydeligt, at det er en fisk på 3 – 4 kilo.  På land bliver fisken målt til 67 cm og vejet til 3,25 kilo. Selvom jeg har fanget adskillige havørreder over 5 kilo, er der som jeg husker det ingen af disse som fightmæssigt har kunnet måle sig med denne fisk.

Efter en kort fotosession vælger vi, at blive på pladsen og fiske der de sidste 20 minutter inden jeg bliver nød til at vende hjemad igen.

Gode råd førte til ny PR

Gode råd førte til ny PR

For et par uger siden skrev Casper Holst Ryding til mig for, at høre lidt om Henriks tur i fjorden. Jeg gav Casper et par tips til det tidlige forårsfiskeri i fjorden. Casper har sammen med et stort tak for gode råd til forårets fiskeri sendt mig følgende beretning:

Søndag smilede fiskelykken til mig da en dejlig blank fjordbamse på 60 cm (ny PR) kiggede forbi og hakkede til min lille Polar Magnus i Isefjorden.

Fisken blev nappet på bombarda og flue og den huggede lige da vinden var på sit højeste. Den leverede en fin fight og var også helt fri af vandet

Dagen, som blev nydt i selskab med gode venner, gav virkelig action for alle pengene fra start af. Kastet forinden PR-fisken, landede jeg en 48er, og mens jeg smuttede ind for at fejre trofæet, nappede min kammerat 3 fisk i 3 kast – herunder en flot tyk og blank 52er. Jeg selv landede 4 fisk den dag og havde utallige hug og et par mistede da de var meget forsigtige.

Alt i alt en fantastisk fiskedag som jeg sent glemmer.

Der skal fra Ifish.dk lyde et stort tillykke til Casper med den fine fangst.

Guidet vintertur til Møn

Guidet vintertur til Møn

Lørdag d. 25. februar havde vi 10 håbefulde fiskere med på en guidet vintertur til Møn. Efter en kort introduktion, hvor planen for dagens fiskeri i korte træk blev gennemgået, gik turen mod vandet. I dagens anledning havde Henrik og jeg, taget Lars Olsen med som hjælpeguide. Ved vandet blev deltagerne delt i to hold, og afsted det gik i hver sin retning.

Det vil være synd, at sige at fiskene ville lege med de første par timer vi fiskede, udover en enkelt blank havørred på 43 cm til Henriks hold samt et par kontakter bestod vores fangst primært af ålegræs. Det skal siges at massive klaser af drivende ålegræs i den grad besværliggjorde fiskeriet. Der var store dele af de stræk vi fiskede som måtte springes over grundet ålegræs.
Selvom fiskene udeblev, var humøret højt og tiden blev brugt på, at snakke om hvilke faktorer der er vigtige i forhold kystfiskeri efter havørred.

En af turens deltagere havde aldrig haft den store succes, når det kom til fiskeri med bombarda og flue. Der gik ikke mange minutter efter Henrik havde fortalt om, hvad der er vigtigt, at holde øje med når man fisker med bombarda og flue, før end deltageren stod med flekset stang. Da fisken var landet, kunne en ovenud lykkelig kursist fortælle Henrik, at han havde gjort præcis som han havde fået fortalt. Det skal med til historien, at Henrik havde fortalt, at han skulle holde godt øje med hvad der skete bag bombardaen, idet fiskene ofte afslører sig selv inden de hugger. Deltageren så en hvirvel bag sin bombarda og foretog som fortalt et spinstop. Fisken huggede, som den skulle i spinstoppet.

Efter en kort frokost var det tid til pladsskidte. Vinden var som lovet gået i syd, og vandet på det norlige Møn som vi havde fisket hele formiddagen lå helt fladt. Da vi ankom til Møns sydkyst kunne vi hurtigt konstatere, at vinden var en del kraftigere end forudset. Selvom der var store bølger, med skumtoppe og en kraftig brænding, var vandet stadig klart.
På trods af halvanden times ihærdigt fiskeri var det ikke på dette spot, at sølvet skulle findes. For flere af deltagernes vedkommende var det første gang, at de var ude i store bølger og kraftig modvind. Med lidt guidning i forhold til kasteteknik og indspinning fik deltagerne også styr på det, og de var derved en kystmæssig erfaring rigere.

Efter et mislykkedes pladsskidte til en anden af ”sydkystens” spots, gik turen til Nordfeld, hvor vi lige kunne nå et par timers fiskeri inden dagen var omme. Fiskeriet på Nordfeld var i lighed med formiddagens fiskeri præget af ekstremt meget ålegræs.

Status på dagen blev udover fem landende havørreder og et par klumper rav til guiderne heraf ny PR i rav til Tue med en klump på 7 x 3 cm. På trods af en svær dag, hvor fiskene ikke ligefrem var i stødet, var det et hold glade deltagere som hen under aften kørte fra Møn. Flere af deltagerne havde set et par nye pladser, og de fleste havde fået et par tips og tricks samt inspiration til deres kommende fiskeri med hjem.

Nyt design – nye muligheder

Nyt design – nye muligheder

Der er sket meget siden den første udgave af Ifish.dk i december 2010 kom på nettet. Til at starte med var det kun meningen, at jeg ville blogge om mit fiskeri samt skrive små informative artikler om kystfiskeri efter havørred. I løbet af de seks år ifish.dk har eksisteret er der sket meget, hvilket denne version af hjemmesiden også bærer præg af. Udover blogindlæg om fiskeri, er det også muligt at booke guidede fisketure via siden samt læse forskellige artikler jeg gennem tiden har skrevet til Fisk & Fri. Siden jeg for tre år siden begyndte at tilbyde guidede fisketure er efterspørgslen kun steget. Dette har betydet at Henrik Reiter er blevet tilknyttet Ifish.dk som fast Guide. Der vil til foråret blive præsenteret endnu en fiskeguide. Der kommer meget mere om dette på et senere tidspunkt. Udover at guide vil både Henrik og den indtil videre hemmelige guide også skrive blogindlæg om deres fiskeri på siden.

Scale fra OGP

Scale fra OGP

Det er snart et år siden, at Ole Gregersen første gang fortalte mig om snurrebassen og bornholmerpilen med skæl. På daværende tidspunkt var gennemløberne med skæl kun på tegnebrættet, så da jeg sidst på sommeren endelig fik en stak af de nye ”skæl” Snurrebasser og Bornholmerpile til test var begejstringen stor. Som altid med gennemløbere fra OGP var også disse nye skælbasser en fryd for øjet. Måden hvorpå Snurrebassen eller Bornholmerpilen skifter farve, og reflekterer lyset forskelligt afhængig af vinklen hvorpå de ses giver en helt unik effekt, som skal ses.

På første testtur med de nye skælgennemløbere skulle der ikke mere end tre kast til før end en stor blank havørred klappede tænderne om Snurrebassen. Desværre for undertegnede og til held for havørreden blev den mistet et par meter fra stangspidsen. Ovenstående lyder som en rigtig lystfiskerhistorie, med den blev overværet og filmet af Jens Petter Strømmen fra Norge.

Jeg har gennem de sidste to måneder landet godt med fisk på skæludgaven af både Snurrebassen og Bornholmerpilen. Udover at være visuelt fræk, kan nyskabelserne også fange fisk.

Ole Gregersen har oplyst at de nye Scale gennemløbere til at starte med kun bliver solgt som abonnementstilbud via Fisk & Fri. I december måned bliver de sat til salg følgende steder. Sport Dres Bornholm, Hvidovresport, Ds Angelsport Flensborg, Jan og Bo’s lystfiskershop, Aktiv Fritid i Køge samt Sportfiskegiganten i Malmø.